Serena Viti nieuwe hoogleraar moleculaire astrofysica in Leiden

De Leidse Sterrewacht (Universiteit Leiden) heeft Serena Viti aangesteld als één van de hoogleraren Moleculaire Astrofysica. Viti wil met haar nieuwe onderzoeksgroep verschillende onderzoekstechnieken combineren om de geheimen van nabije en verre sterrenstelsels te ontrafelen. Daarbij wil ze de manier veranderen waarop wetenschappers moleculaire waarnemingen interpreteren.

Serena Viti nieuwe hoogleraar moleculaire astrofysica in Leiden

Serena Viti promoveerde in 1997 aan het University College London (UCL) op onderzoek aan de infraroodspectra van koude sterren en zonnevlekken. Daarna deed ze onderzoek naar stervorming en astrochemie in Londen en Rome. In 2012 werd Viti hoogleraar Astrofysica aan de UCL en in 2016 werd ze hoofd van de astrofysicagroep. Viti ontving in 2019 een ERC Advanced Grant en is actief op het gebied van onderwijs en outreach.

Wetenschappelijk directeur van de Leidse Sterrewacht Huub Rottgering is verheugd: "Serena Viti is een groot expert op het steeds belangrijkere gebied van de astrochemie. Traditioneel ligt de focus op het begrijpen van het ontstaan van sterren en planeten in ons eigen melkwegstelsel, maar Serena Viti gaat zich ook richten op sterrenstelsels in het algemeen. Daarnaast gaat ze ook het gebruik van machine learning verder ontwikkelen en dit heeft de grote interesse van onze studenten."

Bron: Universiteit Leiden