Sera Markoff benoemd tot hoogleraar Theoretische Hoge-Energie Astrofysica

Sera Markoff (1971) is benoemd tot hoogleraar Theoretische Hoge-Energie Astrofysica, in het bijzonder Relativistische Compacte Objecten en Astrodeeltjesfysica, aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het gaat om een nieuwe leerstoel aan het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde van de UvA, in nauwe samenwerking met het onderzoekszwaartepunt Gravitation and AstroParticle Physics Amsterdam (GRAPPA), een samenwerking tussen het API en het Institute of Physics (IoP) van de UvA.

Sera Markoff is gespecialiseerd in de bestudering van accretie – de invang van materiaal door de zwaartekracht – rond compacte objecten zoals zwarte gaten, en in hoe de energie die daarbij vrijkomt wordt omgezet in verschillende vormen, waaronder extreme uitstromingen en straling. Markoff is in het bijzonder geïnteresseerd in het begrijpen hoe relativistische, gemagnetiseerde vloeistoffen zich gedragen onder sterke zwaartekracht, resulterend in het uitstoten van zeer energierijke deeltjes met bijna de lichtsnelheid van ‘plasmajets’. Ze heeft bijgedragen aan de theorie over hoe het natuurkundige gedrag hiervan verandert over vele grootte-ordes, van zwarte gaten ter grootte van de zon tot superzware zwarte gaten in het centrum van sterrenstelsels.

Na het behalen van haar PhD in Theoretische Astrofysica aan de Universiteit van Arizona (VS) in 2000, verwierf Markoff een Humboldt Research Fellowship aan het Max Planck Institute for Radio Astronomy (Duitsland) en een National Science Foundation Astronomy & Astrophysics Postdoctoral Fellowship aan het Massachusetts Institute of Technology (Boston, VS).

In 2006 begon ze als universitair docent bij de UvA, waar ze in 2008 bevorderd werd tot universitair hoofddocent. Ze is tevens als staflid verbonden aan GRAPPA, dat ze mede hielp oprichten in 2012. Markoff richtte in 2007 samen met prof. Marian Jöels het Women in the FNWI-netwerk op en is bestuurslid van de Stichting Bèta Plus.

Tijdens haar aanstelling aan de UvA kreeg ze verschillende NWO-beurzen toegekend: een aantal Vrije Competitie-beurzen, een Vidi-beurs (2007 – ‘Understanding the Physics of Black Hole Jets and Accretion States from Stellar to Galactic Scales’) en een Vici-beurs (2015 – ‘From Micro- to Mega-scales: Understanding How Black Holes Shape The Local Universe’).