Scott Trager nieuwe wetenschappelijk directeur van NOVA

Per 1 september 2023 wordt Scott Trager (Rijksuniversiteit Groningen) de nieuwe wetenschappelijk directeur van NOVA. Dat heeft het bestuur van NOVA zojuist bekendgemaakt. Trager volgt Amina Helmi (Rijksuniversiteit Groningen) op.

Scott Trager. (c) RUG
Scott Trager. (c) RUG

Scott Trager was van 2016 tot 2020 directeur van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is de Nederlandse hoofdonderzoeker voor WEAVE, de ingenieuze spectrometer met 'geweven' glasvezels die op de William Herschel Telescope op La Palma honderden sterren tegelijk in de gaten houdt.

Amina Helmi was sinds 1 januari 2022 wetenschappelijk directeur van NOVA. Daarvoor was ze adjunct-wetenschappelijk directeur. Helmi leidde NOVA door de goed verlopen evaluatie. Ook was ze medeverantwoordelijk voor het succesvolle bid van het sectorplan. Daardoor is NOVA verzekerd van structurele financiering.

"We zijn veel dank verschuldigd aan Amina Helmi voor haar leiderschap. Mede dankzij haar bevinden we ons in stabieler financieel vaarwater dan ooit," zegt voorzitter van het NOVA-bestuur Carsten Dominik (Universiteit van Amsterdam). Hij vervolgt: "We kijken ernaar uit om met Scott Trager, en uitvoerend directeur Michiel Rodenhuis, verder te werken aan de toekomst van NOVA."