Scholiere uit Rozendaal wint waarneemreis naar La Palma

Isaac Newton Telescope (c) ING, La Palma
Isaac Newton Telescope (c) ING, La Palma
Chaostheorie, supergeleiding en de uitdijing van het heelal; met deze onderwerpen hebben vier middelbare scholieren een eerste prijs gewonnen in een wedstrijd voor profielwerkstukken natuur- en sterrenkunde. Deze leerlingen krijgen van de Universiteit Utrecht een reis aangeboden naar de deeltjesversneller in Genève of de sterrenwacht op La Palma. De prijzen werden op vrijdag 15 april uitgereikt door Utrechtse natuurkundige en Nobel laureaat prof. Gerard ’t Hooft.

Met de wedstrijd proberen de Universiteit Utrecht en het Universiteitmuseum Utrecht leerlingen uit te dagen om een diepgravend en creatief profielwerkstuk over de natuur- of sterrenkunde te maken. De werkstukken konden worden ingediend in de categorieën natuurkunde of sterrenkunde met als respectievelijke hoofdprijzen een reis naar de deeltjesversneller in Genève en een bezoek aan de internationale sterrenwacht op La Palma.
Uitdijing heelal

Lava Sulayman heeft met haar profielwerkstuk over de uitdijing van het heelal de eerste prijs gewonnen in de categorie sterrenkunde. De scholiere van het Rhedens Lyceum in Rozendaal bepaalde met behulp van astronomische meetgegevens de uitdijing van het heelal en maakte zo een schatting van de leeftijd van het heelal. Hiermee heeft ze een waarneemreis gewonnen naar de sterrenwacht op het Canarische eiland La Palma.