Scholen uit Groningen en Utrecht ontvangen prijs Dag van de aarde 2023

De Groningse Brederoschool heeft op 9 januari 2024 de eerste prijs in ontvangst genomen van de landelijke Dag van de aarde 2023. De leerlingen van groep 4b wonnen de prijs met een korte film over een voor heb unieke plek in de omgeving. De tweede prijs ging naar de Utrechtse basisschool De Kleine Dichter.

De winnende klas op de foto met Freek Vonk en Peter Barthel. (c) Brederoschool
De winnende klas op de foto met Freek Vonk en Peter Barthel. (c) Brederoschool

Als prijs kwam het mobiele planetarium van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie op bezoek. Ook kregen de leerlingen een certificaat van emeritus hoogleraar sterrenkunde Peter Barthel (Rijksuniversiteit Groningen). Freek Vonk, ambassadeur van het project, sprak de leerlingen toe met een videoboodschap vanuit Suriname en had een stapel goodies laten bezorgen.

Lees verder na de afbeelding.

Leerlingen bij planetariumDe leerlingen van De Kleine Dichter bij het mobiele planetarium. (c) De Kleine Dichter

De prijs was het slotstuk van een serie van drie korte films en een leesproject waarin het unieke van onze planeet aarde centraal staat.

De Dag van de aarde (Earthday) wordt sinds ruim 50 jaar wereldwijd jaarlijks door meer dan een miljard mensen gevierd. Ze denken na over de toekomst van de aarde en over de vraag wat zij kunnen doen om de aarde leefbaar te houden. In de lessen is ook aandacht voor de Cassini-missie, die de ringen en manen van Saturnus haarscherp in beeld bracht, voor de mooiste en donkerste plekken in Nederland en voor de planeten van ons zonnestelsel.

Zie ook: www.astronomie.nl/dagvandeaarde