SAURON-team ontvangt de 2013 Group Achievement Award

Credit: Solmaz Eradat Oskoui & University of St Andrews/ESO
Credit: Solmaz Eradat Oskoui & University of St Andrews/ESO

De Royal Astronomical Society (UK) heeft de 2013 RAS ‘A’ Group Award aan de leden van het SAURON-team toegekend, onder wie Tim de Zeeuw (ESO en Sterrewacht Leiden) en Reynier Peletier (Rijksuniversiteit Groningen). Met deze prijs worden groepen geëerd die een uitmuntende bijdrage hebben geleverd aan de sterrenkunde. De prijs werd uitgereikt tijdens de 2013 UK National Astronomy Meeting in St Andrews, Schotland. 

SAURON is een integral field-spectrograaf op de 4,2-meter William Herschel Telescope op het Roque de los Muchachos Observatory in La Palma, Spanje. De wetenschappelijke doelstelling was om de evolutie van elliptische sterrenstelsels te begrijpen door gedetailleerde observaties te maken van nabije objecten. Het SAURON-team heeft zich gericht op observaties van een representatieve groep van 72 jonge sterrenstelsels. Het opvolgende ATLAS3D-project heeft dit werk uitgebreid door een groep van 260 elliptische en lensvormige sterrenstelsels te analyseren.

Wetenschappelijke hoogtepunten van het SAURON-project zijn: de ontdekking van een duidelijk verband tussen de totale massa-lichtkracht-verhouding en de snelheidsspreiding die is gerelateerd aan de hoeveelheid donkere materie in jonge sterrenstelsels; de ontdekking dat warm gas in een groot aantal jonge sterrenstelsels een externe oorsprong heeft; een nieuwe kinematische classificatie voor jonge sterrenstelsels die is gebaseerd op een indicator van het hoekmoment die aangeeft dat langzame en snelle rotators fysiek verschillen, en een duidelijk bewijs levert dat jonge sterpopulaties vaker voorkomen in lichte, snel roterende jonge sterrenstelsels. 

Meer informatie en afbeeldingen op de Nederlandstalige ESO-website