Sander Schouws wint finale Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2012

De top drie van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2012. Berenice Pila Diez
De top drie van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2012. Berenice Pila Diez
De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2012 is gisteren gewonnen door de 18-jarige Sander Schouws uit Limmen. Hij kreeg na een spannende finale uit handen van opleidingsdirecteur Paul van der Werf de hoofdprijs uitgereikt: een waarneemreis naar het Roque de los Muchachos Observatory op het Canarische eiland La Palma, voor twee personen. Bovendien ontvangt zijn school, het Jac. P. Thijsse College in Castricum, een 70mm telescoop.

De eindronde van de zesde editie van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade werd gehouden van 5 tot en met 7 juni op de Leidse Sterrewacht. De finale bestond onder andere uit een masterclass, waarin de 13 finalisten colleges kregen over diverse onderwerpen in de sterrenkunde, zoals de vorming van sterren en planeten, instrumentatie, verre sterrenstelsels en relativiteitstheorie.
Aan het einde van de drie dagen vond de finale plaats, een examen met opgaven over de onderwerpen die behandeld waren tijdens de masterclass. De drie finalisten met het hoogste aantal punten kregen een prijs. De tweede prijs ging naar Hossein Hashemi uit Meijel, en de derde prijs was voor Charlotte Jansen uit Roosendaal. Alle finalisten gingen naar huis met een certificaat en het boek Astronomy, a physical perspective, geschreven door Marc Kutner.

Naast de colleges en finale hebben de deelnemers een bezoek gebracht aan ruimtevaartbedrijf Dutch Space. De geplande observaties van de Venus overgang gingen helaas niet door vanwege de zware bewolking, maar de deelnemers hebben via een live video stream vanuit Hawaii toch woensdagochtend vroeg Venus voor de zon langs zien bewegen.

meer info