Samensmeltende sterrenstelsels wekken elkaars centrum

Astronomen van SRON en de Rijksuniversiteit Groningen hebben bevestigd dat samensmeltingen van sterrenstelsels een positief effect hebben op het ontbranden van het centrum van die stelsels. De onderzoekers gebruikten een machine-learning algoritme. Dat herkende ongeveer tienmaal meer plaatjes van fuserende sterrenstelsels dan eerdere studies.

Twee sterrenstelsels smelten samen. (c) NASA/ESA/Hubble
Twee sterrenstelsels smelten samen. (c) NASA/ESA/Hubble

De actieve centra, active galactic nuclei, zijn relatief makkelijk te herkennen. Maar het herkennen van samensmeltingen was tot nu toe mensenwerk. Met machine-learning kunnen computers die samensmeltingen ook herkennen.

'We hebben een netwerk gebouwd dat het systeem traint om samensmeltingen te herkennen in heel veel plaatjes,' zegt eerste auteur Fangyou Gao (Rijksuniversiteit Groningen). 'Daarom kunnen we een groot sample gebruiken van twee telescoop-surveys met tienduizenden sterrenstelsels.'

Publicatie
Mergers trigger active galactic nuclei out to z ~ 0.6 (open access). F. Gao, L. Wang, W. J. Pearson, Y. A. Gordon, B. W. Holwerda, A. M. Hopkins, M. J. I. Brown, J. Bland-Hawthorn, and M. S. Owers, stronomy & Astrophysics, 2020.

Bron: SRON