Ruimtetelescoop Herschel verlaat ESTEC

Ruimtetelescoop Herschel verlaat ESTEC
Na een grondige testcampagne verlaat ESA’s nieuwste ruimtetelescoop Herschel de testfaciliteiten van ESTEC in Noordwijk. Via de weg wordt de satelliet morgenavond vervoerd naar Schiphol.

Op 11 februari ’s ochtends gaat de reis verder per vliegtuig naar de Europese lanceerbasis Kourou in Frans Guyana. De lancering van Herschel stond gepland voor 16 april, maar is met enkele weken uitgesteld.

Herschel is de grootste ruimtetelescoop die tot nu toe werd gebouwd. Met een spiegel van 3,5 meter doorsnee gaat hij op anderhalf miljoen kilometer van de aarde infraroodstraling opvangen van koude en ver weg gelegen objecten in het heelal. Herschel is de enige ruimtetelescoop die kan ‘kijken’ in golflengten van ver infrarood tot submillimeter. Hiermee onderzoekt hij een vrijwel onontgonnen gebied voor de sterrenkunde.


Eén van de drie instrumenten aan boord van Herschel is gebouwd door een consortium onder leiding van het Nederlands instituut voor ruimteonderzoek SRON. Dit instrument, HIFI, gaat wetenschappers uit de hele wereld meer vertellen over de aanwezigheid van moleculen in het heelal, zoals water, en over het ontstaan van sterren en planeten.


Herschel


SRON


Bron: Medialab, ESA

Bron: Medialab, ESA