Ruimte-instrument HIFI levert glasheldere waarnemingen

Ruimte-instrument HIFI levert glasheldere waarnemingen
De eerste meetgegevens van het Nederlandse ruimte-instrument HIFI zijn zo goed van kwaliteit, dat ze voor meer kunnen dienen dan alleen het afregelen van het instrumentarium. Volgens wetenschappelijk leider Frank Helmich en projectleider Peter Roelfsema zijn ze direct al bruikbaar voor wetenschappelijk onderzoek: ’We gaan tientallen Europese sterrenkundigen bakken vol werk bezorgen.’


HIFI verkeert nog in het begin van de testfase, dat is de fase waarin de waarnemingsinstrumenten worden afgeregeld en waarin wordt vastgesteld of ze de gewenste gegevens leveren. Dat laatste is duidelijk het geval. Volgens Helmich werkt HIFI zelfs zo goed, dat de gegevens die tijdens het afregelen binnenkomen meteen al resultaten opleveren die interessant zijn voor de wetenschap.

HIFI, wat staat voor Heterodyne Instrument for the Far Infrared, is het meest omvangrijke ruimtevaartproject onder Nederlandse leiding tot nu toe. Het instrument onderzoekt de samenstelling van gaswolken die in de ruimte zweven en meet onder andere hoeveel koolstof en water daar in zit. Zo kunnen astronomen meer te weten komen over de vroegste geschiedenis van het ontstaan van sterren en planeten. HIFI gaat ook metingen doen aan de atmosfeer van planeten en kometen in ons zonnestelsel.

SRON persbericht