Rubicon voor twee jonge astronomen

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 31 jonge, veelbelovende wetenschappers een subsidie uit het programma Rubicon toegekend. Onder hen zijn twee astronomen. Met de Rubicon kunnen pas gepromoveerde Nederlandse wetenschappers onderzoekservaring opdoen in het buitenland. Buitenlandse onderzoekers kunnen met deze subsidie onderzoek in Nederland verrichten.

De astronomen die een Rubicon hebben gekregen zijn Drs. R.C. Struve van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en Dr. A.S. Saro van de Universiteit van Triëst.

Struve (03-11-1981) (Kapteyn Instituut Groningen) gaat op het Onsala Space Observatory (S) 24 maanden onderzoek doen naar zwarte gaten in de kernen van melkwegstelsels. In het centrum van een sterrenstelsel bevindt zich een superzwaar zwart gat, dat in sommige gevallen grote hoeveelheden omringend materiaal uit het stelsel kan blazen. Hij bestudeert de werking van dit proces en onderzoekt waarom het zich in sommige sterrenstelsels wel voltrekt en in anderen niet.

Saro (22-08-198) gaat op de Leidse Sterrewacht 12 maanden onderzoek doen naar de eigenschappen van 'high-redshift proto-clusters'. Clusters van sterrenstelsels zijn de zwaarste structuren in het heelal. Hij onderzoekt hoe die clusters zijn gevormd in de beginjaren van het heelal.

NWO