Rossi-prijs voor neutronensteronderzoek NICER

De Rossi-prijs voor hoge-energie astrofysica gaat dit jaar naar het neutronensteronderzoeksinstrument NICER. Dat heeft de American Astronomical Society bekendgemaakt. Aan NICER, een instrument op het internationaal ruimtestation ISS, werkt ook een team van de Universiteit van Amsterdam.

Het NICER-instrument op het ISS. (c) NASA
Het NICER-instrument op het ISS. (c) NASA

NICER, de Neutron star Interior Composition Explorer, vangt röntgenstraling op en bevindt zich sinds 2017 op het ISS. Begin 2019 zagen sterrenkundigen met hulp van NICER een zwart gat evolueren. Eind 2019 bekeken ze het weerbarstige magneetveld van een pulsar. In 2021 bepaalden ze met het instrument de grootte en de massa van de zwaarste neutronenster.

Het team dat de prijs ontvangt, bestaat onder anderen uit de volgende onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam: Devarshi Choudhury, Geert Raaijmakers, Thomas Riley, Tuomo Salmi, Phil Uttley, Serena Vinciguerra en Anna Watts. Anna Watts kreeg in 2019 een grote Europese beurs om haar onderzoek naar neutronensterren uit te breiden.

De Rossi-prijs is vernoemd naar Bruno Rossi (1905-1993), een Italiaans-Amerikaanse autoriteit op het gebied van kosmische straling en een pionier in de röntgenastronomie. De prijs bestaat uit een certificaat, $1500 en een lezing op een bijeenkomst van sterrenkundigen.

Bron: persbericht AASeerdere winnaars en alle teamleden van NICER