Rosetta's Philae succesvol geland op komeet

Rosetta's Philae succesvol geland op komeet

Vandaag is de lander Philae van ESA’s ruimtesonde Rosetta succesvol geland op komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko. Met een harpoen en ijsschroeven heeft Philae zich vastgeketend aan het oppervlak. Hij heeft een afdaling achter de rug van zeven uur. Rosetta en Philae zullen onderzoek doen naar het ontstaan van leven door de chemische samenstelling van de komeet te bestuderen. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een ruimtevaartuig in een baan om een komeet is gebracht, en dat een komeet zo langdurig en van dichtbij wordt onderzocht.

Om 9.35 uur is de lander Philae afgestoten van de Rosetta-sonde, en om 10.03 is bekend gemaakt dat de separatie goed is verlopen. De Rosetta-sonde heeft een foto gemaakt tijdens Philae's daling met zijn OSIRIS-camera (zie hierboven). Om 17.00 uur is bekend geworden dat de landing is gelukt. De eerste foto’s die vanaf het oppervlak van de komeet zijn gemaakt worden om 19.00 uur verwacht. Op ESA’s Rosetta-website http://rosetta.esa.int zijn al deze gebeurtenissen live te volgen

Kometen zijn belangrijke onderzoeksobjecten. Ze kunnen astronomen veel vertellen over de begintijd van de vorming van ons zonnestelsel, zo'n 4,6 miljard jaar geleden. Verondersteld wordt dat kometen (ook wel 'vuile sneeuwballen' genoemd), het water - en misschien wel leven - op aarde hebben gebracht.  

De ruimtesonde Rosetta is sinds 2004 op weg naar zijn uiteindelijke doel, komeet 67P. Onderweg passeerde hij twee keer de aarde, en de kometen 2867 Steins en 21 Lutetia. Op 20 januari 2014 werd Rosetta wakker gemaakt uit zijn winterslaap die nodig was om brandstof te besparen. Op 6 augustus 2014 bereikte hij de komeet 67P waar hij sindsdien op steeds kleinere afstand omheen draait. 

De landingsplek van Philae heeft de naam Agilkia gekregen. Deze naam was voorgesteld door meer dan 150 deelnemers van de wedstrijd waarin het publiek namen kon insturen voor landingsplaats 'Site J'. Agilkia is een eiland in de rivier de Nijl in het zuiden van Egypte. Toen het eiland Philae overstroomde tijdens de bouw van de Aswan-dam in de vorige eeuw werd een tempelcomplex naar Agilkia verhuisd.

Rosetta heeft talloze gedetailleerde foto’s gemaakt van het oppervlak van de komeet 67P. De foto’s zijn te bekijken op de ESA-pagina http://www.esa.int/spaceinimages/Missions/Rosetta/(class)/image.

Meer info
http://rosetta.esa.int
http://www.newscientist.nl/nieuws/liveblog-rosetta-gaat-landen-op-een-komeet/
http://www.volkskrant.nl/buitenland/live-sonde-philae-op-weg-naar-komeet~a3787930/