Reparatie Hubblespectrograaf geslaagd

Reparatie Hubblespectrograaf geslaagd
Tijdens een bijna acht uur durende ruimtewandeling hebben astronauten Mike Good en Mike Massimino zondag met succes reparaties uitgevoerd aan de Space Telescope Imaging Spectrograph (STIS).

De ruimtewandeling liep veel vertraging op doordat een van de bevestigingsbouten van een beugel niet losgedraaid kon worden. De beugel moest worden verwijderd om bij de elektronica van de spectrograaf te komen. Massimino heeft de beugel uiteindelijk met grof geweld losgewrikt. Vervolgens moesten de 111 schroeven van een afdekplaat worden losgedraaid - bij het ontwerp van het instrument was geen rekening gehouden met de noodzaak om ooit elektronica te vervangen. Uiteindelijk kon de printplaat met de kapotte voedingsmodule vervangen worden. Al snel bleek STIS weer tekenen van leven te geven.

Het is de vijfde onderhoudsbeurt voor de ruimtetelescoop, die al 19 jaar op 560 kilometer hoogte in een baan om de aarde draait.De Atlantis, met aan boord zeven bemanningsleden, werd vorige week gelanceerd vanuit Florida, VS. Tijdens vijf ruimtewandelingen worden twee kapotte instrumenten (de Advanced Camera for Surveys en de Space Telescope Imaging Spectrograph) gerepareerd, en krijgt de ruimtetelescoop er twee instrumenten bij: de Cosmic Origins Spectrograph en de Wide Field Camera 3. Als de missie slaagt, kan Hubble nog vijf tot zeven jaar mee. Daarna nemen zijn opvolgers het over.

Meer op allesoversterrenkunde.nl
Onderhoudsvlucht Hubble