Recent ontdekte supernova ongewoner dan eerder gedacht

Een Europees team van astronomen vermoedt dat een recent ontdekte supernova (SN 2008D) niet zo gewoon is als eerder gedacht. De ster produceerde een zwakke bundel van materie en straling (de ‘jet’), die typisch is voor veel krachtiger explosies in het heelal, de gammaflitsers. Het onderzoek verschijnt morgen in Science Express, de online versie van Science.


Een supernova-explosie vindt plaats wanneer de kern van een zware ster aan het eind van zijn leven ineenstort tot een neutronenster of zwart gat. Tijdens deze explosie stralen sommige superzware sterren flitsen van gammastraling uit. SN 2008D is waarschijnlijk de zwakste explosie die zulke jets produceert.


Op 9 januari 2008 zagen astronomen bij toeval ‘live’ een supernova ontploffen. De sterrenkundigen waren in het spiraalstelsel NGC 2770 supernova SN2007uy aan het bestuderen, toen ze een extreem heldere röntgenuitbarsting waarnamen in hetzelfde melkwegstelsel, maar op een andere lokatie. Vervolgmetingen toonden aan dat op deze plek en op dat moment supernova SN 2008D aan het ontploffen was.


SN 2008D werd getypeerd als een 'gewone' type Ic supernova. Het huidige onderzoek toont aan dat het een object is dat tussen normale supernovae en gammaflitsers in zit.