Radiotelescoop dingt mee naar restauratiesubsidie

Radiotelescoop dingt mee naar restauratiesubsidie
De oudste draaibare 25 meter radiotelescoop van de wereld, die in Lhee bij Dwingeloo staat, gaat de strijd aan om één miljoen euro in het AVRO TV-programma BankGiro Loterij Restauratie 2008. De unieke radiotelescoop is als een bijzonder historisch object uitgekozen voor dit programma. Het Nederlandse publiek bepaalt in de herfst van dit jaar of de radiotelescoop de geldprijs krijgt.

De radiotelescoop is door roestvorming in slechte staat. Vrijwilligers proberen met man en macht de radiotelescoop te behouden, maar zonder financiële ondersteuning blijft instortingsgevaar aanwezig.

“De beste manier om deze bijzondere radiotelescoop in de toekomst te behouden is hem daadwerkelijk te gebruiken”, zegt Robert Langenhuysen, initiator van de stichting CAMRAS (C.A. Muller Radio Astronomie Station). Deze stichting is sinds haar oprichting in januari 2007 bezig de radiotelescoop te herstellen en weer in gebruik te nemen. Uiteindelijk zal zij onder andere via het internet beschikbaar gesteld worden aan geïnteresseerden zoals radioamateurs, amateurastronomen, scholieren en studenten. Maar ook voor het algemene publiek gaan de deuren open.

CAMRAS