Prijzen voor Anna Watts en Filippo Fraternali

De sterrenkundigen Anna Watts (Universiteit van Amsterdam) en Filippo Fraternali (Rijksuniversiteit Groningen) hebben elk een prijs gewonnen. Fraternali won de George Darwin Lectureship Award van de Britse Royal Astronomical Society. Anna Watts ontvangt de Mid-Career Prize van de American Astronomical Society.

Prijswinnaars Anna Watts (links) en Filippo Fraternali (rechts).
Prijswinnaars Anna Watts (links) en Filippo Fraternali (rechts).

Filippo Fraternali is hoogleraar in de sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Fraternali wordt bekroond met de George Darwin Lectureship Award voor zijn onderzoek naar de evolutie van sterrenstelsels. Hij bestudeert onder andere hoe sterrenstelsels groeien door materie op te nemen uit het intergalactische medium. De prijs, een publiekslezing op een congres van de Britse Royal Astronomical Society, is vernoemd naar de sterrenkundige George Darwin (een zoon van de beroemde bioloog Charles Darwin). De prijs wordt sinds 1984 eens per jaar uitgereikt. Bekende eerdere ontvangers zijn onder andere Eline Tolstoy (Rijksuniversiteit Grongingen) en de latere Nobelprijswinnaars Reinhard Genzel en Kip Thorne.

Anna Watts is hoogleraar astrofysica aan de Universiteit van Amsterdam. Zij krijgt de Mid-Careerprize van de High Energy Astrophysics Division van de American Astronomy Society voor haar onderzoek naar neutronensterren. Watts probeert de fysica achter de gewelddadige dynamische gebeurtenissen op neutronensterren te begrijpen. Ze is onder andere betrokken bij de ontwikkeling van toekomstige high-energy ruimtetelescopen en ze is directeur van de Amsterdamse bacheloropleiding natuur- en sterrenkunde. Watts ontvangt 1500 dollar en mag bij het volgende congres een speciale lezing geven. Ze zegt over het winnen van de prijs: "Ik ben ongelooflijk vereerd!  En deze prijs is natuurlijk ook te danken aan mijn team van onderzoekers."