Poëtische ruimtevaart tijdens poëziefestival Dichters in de Prinsentuin 2009

Op donderdag 30 juli 2009, tijdens het poëziefestival Dichters in de Prinsentuin, nemen de dichters Marc Tritsmans, Han van der Vegt en Ward van der Houwen hun publiek vanaf Spaceship Earth mee voorbij de dampkring, langs zonnen en planeten naar de verste uithoeken van het heelal.

Ze zijn te horen en te zien tijdens een verrassende ontdekkingstocht die wordt georganiseerd in samenwerking met het Kapteyn Sterrenkundig Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Zo onderzoekt de dichter Marc Tritsmans in zijn poëzie de kern van het bestaan en beziet hij kleine gebeurtenissen als door een telescoop vanaf een verre planeet. In de Blaauw Sterrenwacht kan het publiek samen met sterrenkundigen juist in tegengestelde richting kijken. De Groningse dichter Ward van der Houwen schetst daarnaast de geschiedenis van de ruimtevaart in poëzie, anekdotes en feiten.

Bovendien brengt de dichter Han van der Vegt, samen met muzikant Jan Frans van Dijkhuizen, zijn sciencefictionepos Exorbitans op het podium. Het is een lang en beeldend gedicht dat is gebaseerd op het Middeleeuwse epos De reis van Sint Brandaan, waarin Brandaan de opdracht krijgt op zoek te gaan naar de waarheid. Van der Vegts schip Exorbitans verlaat het moederschip en ontmoet tijdens zijn tocht tal van onbekende, zich in tijd en ruimte bewegende wezens. Vanuit het Kapteyn Instituut wordt deze romantiek met nuchtere deskundigheid gerelativeerd.

Wie deze dichters wil horen en zich wil laten meevoeren kan zich opgeven via info@dichtersindeprinsentuin.nl Deelname is gratis. De avond begint in het Café Wolthoorn & Co aan de Grote Kromme Elleboog in Groningen, waar wordt verzameld tussen acht en half negen en waar na afloop van de reis wordt nageborreld.

Het programma vindt plaats in het kader van poëziefestival Dichters in de Prinsentuin en het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde 2009. Het complete festivalprogramma, namen van deelnemende artiesten, festivallocaties en aanvangstijden zijn te vinden op www.dichtersindeprinsentuin.nl.

Dichters in de Prinsentuin is een festival van de Stichting Literaire Activiteiten Groningen.