Planetoïde vernoemd naar astronoom Huib Henrichs

Planetoïde vernoemd naar astronoom Huib Henrichs

Op 12 juli 2014 heeft de Internationale Astronomische Unie (IAU) een planetoïde vernoemd naar emeritus professor Hubertus (Huib) Henrichs van het Anton Pannekoek Instituut. Dit is op dinsdag 16 september bekend gemaakt tijdens zijn afscheidscollege in Amsterdam.

Een planetoïde is een klein rotsachtig hemellichaam dat tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter rond de zon draait. Eén keer per maand, tijdens volle maan, beslist het Minor Planet Center van de IAU de nieuwe lijst met planetoïden waarvan de omloopbaan goed bekend is. Op dit moment staan er 408.750 planetoïden op de lijst. De meeste van deze planetoïden hebben alleen een nummer, maar hun ontdekker kan een naam toekennen.

Planetoïde 1310 T-2 is nu vernoemd naar professor Huib Henrichs en heet voortaan (12641) Hubertushenrichs. Sebastiaan de Vet en Carl Koppeschaar hebben zijn naam voorgesteld aan de Nederlandse astronoom Ingrid van Houten-Groeneveld. Op 29 september 1973 ontdekten zij, haar man Kees van Houten en Amerikaan Tom Gehrels deze planetoïde bij de Palomar sterrenwacht. In de jaren vijftig, zestig en zeventig heeft dit trio bijna 5000 planetoïden ontdekt.

Henrichs doet al meer dan 30 jaar onderzoek naar magnetisme en veranderende sterrenwinden van zware sterren. Daarbij heeft hij een belangrijke bijdragen geleverd aan het sterrenkunde onderwijs aan de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit, bijvoorbeeld door de ontwikkeling van het Anton Pannekoek Observatorium te leiden.

Lijst van ‘Nederlandse’ planetoïden