Planetoïde genoemd naar Felix Bettonvil

De Working Group on Small Body Nomenclature (WGSBN) van de Internationale Astronomische Unie (IAU) heeft op voorstel van ontdekker Marco Langbroek besloten planetoïde 677772 te noemen naar Felix Bettonvil, ingenieur en projectmanager bij de Optische/Infraroodgroep van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), en tevens actief meteorenwaarnemer en bestuurslid van de Werkgroep Meteoren van de KNVWS. 

Klik op de afbeelding om de gif te starten. Credit: Marco Langbroek
Klik op de afbeelding om de gif te starten. Credit: Marco Langbroek

De vernoeming is vanwege zijn grote verdienste voor de amateurastronomie (en specifiek meteoren).

(677772) Bettonvil werd op 18 oktober 2012 ontdekt door Krisztián Sárnecszky en Marco Langbroek met de 0,6-meter Schmidt telescoop van de MPC 461 Piszkéstetö Observatory in Hongarije. (677772) Bettonvil is ongeveer 0,5 tot 1 km groot.

De officiële naamcitatie luidt:
(677772) Bettonvil = 2017 DA23
Discovery: 2012-10-18 / M. Langbroek, K. Sárneczky * / Piszkéstető / 461
Felix Bettonvil (b. 1966) is a Dutch engineer and project manager of the NOVA
Optical IR Group at Leiden Observatory and ASTRON. He is an active meteor
observer and board member and former chair of the Dutch Working Group on Meteors. Felix is active in public outreach on astronomy.

Bettonvil was voor NOVA projectleider van het MATISSE-instrument dat sinds 2018 wordt gebruikt voor interferometrische waarnemingen met de vier telescopen van ESO's Very Large Telescope. Momenteel leidt hij het internationale consortium dat het METIS-instrument bouwt voor ESO's Extremely Large Telescope (ELT). De camera/spectrograaf METIS is een van de zogeheten 'first-light'-instrumenten op de ELT, die nu in aanbouw is in het noorden van Chili.

(677772) Bettonvil is de 404e planetoïde met een Nederlandse naam, en op dit moment de hoogst genummerde planetoïde die een naam heeft gekregen.

Een compleet overzicht van 'Nederlandse planetoïden' is hier te vinden.