Pierre Auger Observatorium officieel geopend

Pierre Auger Observatorium officieel geopend
Op 14 november 2008 wordt het Pierre Auger Observatorium in Argentinië geopend. Dit observatorium wordt gebruikt om kosmische straling met de allerhoogste energie op te vangen en te bestuderen.

De plechtigheid markeert het einde van de opbouw van de eerste fase van het observatorium en het begin van de tweede fase, die onder andere voorziet in de bouw van een locatie op het noordelijk halfrond in Colorado (USA) en van nieuwe detectorsystemen bij de locatie op het zuidelijk halfrond.

Het Pierre Auger Observatorium wordt gebruikt om de raadsels van kosmische straling met de allerhoogste energie te onderzoeken. Deze ‘stralen’ zijn geladen deeltjes, die met de atmosfeer van de aarde botsen met een energie die tien miljoen hoger is dan die bereikt wordt in de grootste deeltjesversneller op aarde. Tot nu toe is het niet duidelijk wat de bron is van deze hoog-energetische deeltjes.

Het observatorium bestaat uit 1600 detectoren verspreid over een oppervlakte van 3000 km2 in de provincie Mendoza in Argentinië, iets ten oosten van het Andes gebergte. Rond dit gebied zijn 24 telescopen geplaatst, die het zwakke ultraviolette fluorescentielicht waarnemen, dat ontstaat wanneer een kosmische straal door de atmosfeer raast.

Meer info