Peter Jonker benoemd tot bijzonder hoogleraar Radboud Universiteit

Peter Jonker benoemd tot bijzonder hoogleraar Radboud Universiteit
SRON-onderzoeker Peter Jonker is met ingang van 15 november 2017 benoemd tot bijzonder hoogleraar Observationele hoge-energie astrofysica aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit. De bijzondere leeropdracht omvat twee dagdelen per week en is toegevoegd aan de leerstoel Sterrenkunde.
 
Peter Jonker is sinds 2014 universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit. Hij is expert op het gebied van de bestudering van zwarte gaten en het opsporen en bestuderen van nieuwe compacte objecten die opeens en tijdelijk zichtbaar worden (zogenaamde transients).
 
In 2014 ontving Jonker een ERC consolidator grant om te onderzoeken of er naast zwarte gaten gevormd in sterren en naast superzware zwarte gaten in de kernen van melkwegstelsels ook middelzware zwarte gaten bestaan. Hij werkt nauw samen met de Nijmeegse astrofysici, onder meer op het gebied van het onderzoek naar zwaartekrachtsgolven en hij is de ‘project scientist’ van het door de Radboud Universiteit geleide BlackGEM project.
 
Peter Jonker (Amersfoort, 1973) behaalde in 1997 zijn master Astrofysica aan de Universiteit Utrecht en promoveerde vier jaar later aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna vertrok hij met een Marie Curie Fellowship naar het Institute of Astronomy, University of Cambridge en met een NASA Chandra Fellowship naar het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.
 
Sinds 2005 werkt hij bij SRON Netherlands Institute for Space Research, Utrecht, en tot 2014 was hij ook als gast-onderzoeker verbonden aan het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, Cambridge.