Overdracht Nederlandse bijdrage aan MATISSE-instrument

Overdracht Nederlandse bijdrage aan MATISSE-instrument

De ontwikkeling en bouw van de Cold Optics Bench van het MATISSE-instrument, dat onder leiding stond van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), is afgerond. Deze Nederlandse bijdrage is op donderdag 10 april 2014 op de Hannover Messe, Duitsland door ir. Felix Bettonvil officieel overgedragen aan dr. Klaus Jaeger van het Max Planck Institut für Astronomie. Met het MATISSE-instrument zal naar verwachting vanaf 2016 onderzoek worden gedaan. 

MATISSE (The Multi AperTure mid-Infrared SpectroScopic Experiment) is een spectro-interferometer. Het instrument combineert waarnemingen die worden gedaan met de vier 8-meter diameter Unit Telescopes van ESO’s Very Large Telescope Interferometer (VLTI), waardoor de scherpte verbetert. Om aan de extreme eisen aan de optische kwaliteit en stabiliteit van MATISSE te voldoen is gekozen voor een ontwerp met zo min mogelijk instelmogelijkheden. "De scherpte die met MATISSE wordt bereikt staat gelijk aan die van een 120-meter diameter telescoop. Dit is ongekend in het mid-infrarood golflengtegebied", zegt Felix Bettonvil, projectmanager van het Nederlandse onderdeel van MATISSE. 

Met MATISSE zal onderzoek worden gedaan aan actieve sterrenstelsels, proto-planetaire schijven rond sterren, jonge reuzenplaneten en zogeheten 'hot Jupiters'. Het instrument biedt de mogelijkheid om het ontstaan en de evolutie van planeetstelsels, het ontstaan van zware sterren en de omgeving van hete en oude sterren te onderzoeken. Ook staan waarnemingen aan planetoïden en kometen in het zonnestelsel op het programma. 

De Cold Optics Bench is ontwikkeld en gebouwd door de NOVA Optisch-Infrarode Instrumentatie Groep gevestigd bij ASTRON in Dwingeloo. De Cold Optics Bench zal door het Planck Institut für Astronomie(MPIA) in Heidelberg, Duitsland worden geïntegreerd met de cryostaat die daar is gebouwd waarna het geheel zal worden getest bij 235 graden Celcius onder nul. Uiteindelijk zullen alle onderdelen bij het Observatoire de la Cote d'Azur in Nice worden geïntegreerd om eind 2015 te worden getransporteerd naar ESO’s VLTI op Cerro Paranal, Chili.