Oudste planetarium gerestaureerd en binnenkort te zien in Museum Boerhaave

Oudste planetarium gerestaureerd en binnenkort te zien in Museum Boerhaave
Op zaterdag 19 november wordt in Museum Boerhaave in Leiden de volledig gerestaureerde Leidse Sphaera uit 1670 onthuld. De Sphaera is het oudste planetarium van Nederland.

In het weekend van 19 en 20 november organiseert Boerhaave de D-Days. Tijdens deze Donation-Days trakteert het museum de bezoekers op allerlei bijzondere activiteiten. De entree is gratis; de bezoekers mogen zelf bepalen hoeveel geld zij voor het bezoek over hebben en hun bijdrage bij vertrek doneren.

De Leidse Sphaera uit 1670 is tijdens D-Days voor het eerst volledig gerestaureerd te bewonderen. Copernicus zette de wereld op zijn kop met zijn boek waarin hij een planetenmodel met de zon als middelpunt beschreef. Een Rotterdamse burgemeester zag het als zijn taak het gewone volk te overtuigen en liet daartoe in 1670 een enorm planetarium bouwen. Na twee eeuwen van verwaarlozing heeft Museum Boerhaave het afgelopen jaar de vervuilde en aangetaste Leidse Sphaera gerestaureerd. Op zaterdag 19 november is dit oudste planetarium van Nederland weer in al zijn pracht te bewonderen. Hans Hooijmaijers, hoofd collecties en hoofdrestaurator Paul Steenhorst vertellen over het project. Wetenschapsjournalist Govert Schilling geeft een lezing over moderne planetaria.

Tijdens het D-Days weekend staat ook het mobiele planetarium van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie in het museum. In de koepel worden doorlopend interactieve shows gegeven en films vertoond over de sterrenhemel.

Boerhaave