Oude Sterrewacht Leiden wordt gerestaureerd

Oude Sterrewacht Leiden wordt gerestaureerd
De Oude Sterrewacht in Leiden kan worden gerestaureerd. Minister Plasterk (OCW) geeft ruim 2,8 miljoen euro voor het opknappen van het rijksmonument. De sterrenwacht kampt met achterstallig onderhoud, maar de Universiteit Leiden heeft geen geld om die achterstand weg te werken. Er wordt al jaren campagne gevoerd voor herstel van het momument.

Het karakteristieke, historische gebouw bij de Hortus Botanicus was een van de deelnemers aan het tv-programma BankGiro Loterij Restauratie 2007, waarin diverse monumenten de strijd aanbonden om een restauratiesubsidie, maar viel buiten de prijzen.

Minister Plasterk stelt in totaal ruim 34 miljoen euro beschikbaar voor de grootschalige restauratie van elf rijksmonumenten. Naast de Leidse Oude Sterrewacht gaat het onder andere om de Obrechtkerk in Amsterdam en de voormalige timmerfabriek van scheepswerf De Schelde in Vlissingen.

De Sterrewacht Leiden is opgericht in 1633 als observatorium bij de Leidse Universiteit, en is hiermee het oudste universiteitsobservatorium ter wereld. De eerste twee eeuwen werd de Sterrewacht Leiden vooral gebruikt voor onderwijs en was gehuisvest op het dak van het Academiegebouw. In 1861 werd een nieuw en groter observatorium gebouwd onder de leiding van F. Kaiser op een terrein dat gedwongen werd afgestaan door de Hortus Botanicus Leiden. Dit gebouw wordt nu gerestaureerd.

De Sterrewacht Leiden had vele directeuren van wereldfaam, zoals F. Kaiser, H.G. van de Sande Bakhuyzen, W. de Sitter, en J.H. Oort. In 1974 verhuisde de Sterrewacht Leiden naar het Huygens Laboratorium, en sinds 1997 is het universitaire sterrenkunde-instituut gedeeltelijk gehuisvest in het J.H. Oortgebouw.