Op weg naar Mount Sharp!

Op weg naar Mount Sharp!

Na 11 maanden op een heel klein stukje Mars vertoefd te hebben, is het eindelijk tijd voor Curiosity om richting Mount Sharp te gaan. Het was natuurlijk niet voor niets dat we zo lang over de eerste 500 meter hebben gedaan, want er was genoeg interessants te zien, zoals u in de afgelopen blogs heeft kunnen lezen.

Ondanks dat het de afgelopen tijd wat stil is geweest, heeft Curiosity zelf niet stil gezeten. De laatste maanden in dit gebied zijn gebruikt om nog een keer te boren, in Cumberland deze keer, om de eerdere resultaten te verifiëren.

Gaatjes in Point Lake
Ook zijn er twee locaties bestudeerd waar Curiosity langskwam. De eerste was Point Lake. Dat gesteente is interessant omdat het een klif vormt, waardoor je verschillende lagen kunt zien en iets te weten kunt komen over hoe het gebied gevormd is.

Verder blijken er gaatjes, variërend in grootte van erwt tot golfbal, in Point Lake te zitten. Deze gaten kunnen op allerlei manieren gevormd zijn, bijvoorbeeld door gassen die zijn achtergebleven toen de stenen zich vormden en die later zijn ontsnapt. Ook hieruit kunnen allerlei gegevens gehaald worden, die helpen met het ontrafelen hoe de krater Gale is ontstaan.

Water
De tweede locatie was Shaler. Die plek is interessant vanwege zijn gelaagde structuur. Deze kan wijzen op vorming door water, maar ook daar was verder onderzoek nodig om meer zekerheid te krijgen.

Helaas zijn er nog geen resultaten bekend van al deze metingen, maar met de lange weg voor de boeg heeft het team ook nog even de tijd om dit allemaal goed uit te pluizen.

Maar voor nu: op zoek naar nieuw avontuur.

Inge Loes ten Kate is onderzoekster aan de Universiteit van Utrecht en is sinds zes jaar betrokken bij de ontwikkeling van de Marsverkenner Curiosity. Zij houdt voor de NOS een blog bij over de verkenningstocht van de Marswagen.

Bron: NOS