Op vakantie met de sterren

Op vakantie met de sterren

Onderneem in de vakantie eens een leuk uitje naar een sterrenwacht of planetarium. Of kijk live naar de sterrenhemel. Of maak een kleurplaat. Wij hebben een aantal astronomische vakantietips op een rij gezet. 

Nederlandse en Belgische planetaria
Bij veel Nederlandse en Belgische planetaria zijn naast het planetarium ook andere activiteiten te ondernemen.

Nederlandse volkssterrenwachten
Verspreid door Nederland zijn tientallen volkssterrenwachten. Je kunt er door telescopen kijken en er vaak lezingen gegeven.

Space Expo
Een speciale vermelding voor Space Expo in Noordwijk. Daar is onder andere een tentoonstelling over 60 jaar ruimtevaart en daar kun je deze zomer een kijkje nemen in het mobiele planetarium van NOVA!

Sonnenborgh in Utrecht
Kom naar de nieuwste tentoonstelling van Sonnenborgh in Utrecht. Buys Ballot, weerkundige en oprichter van het KNMI, staat centraal.

Aviodrome, Airport Lelystad
Wist je dat je bij een kaartje voor het luchtvaartthemapark Aviodrome automatisch toegang hebt tot het Nationaal Ruimtevaart Museum op datzelfde terrein? Hier vind je replica's van de eerste compleet Nederlandse satelliet ANS en van het ISS. En op zaterdagochtend 5 augustus legt Jan Doornink (Airbus Defence and Space) in een lezing uit hoe het Nederlandse satellietinstrument TROPOMI is gebouwd.

Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland
De Duitstalige planetaria hebben op hun website een overzicht met een handig kaartje.

Frankrijk
Ook de Franstalige planetaria zijn verenigd. Zoeken kan met een kaartje.

Overal op de wereld: kleurplaat
Als er geen planetarium of sterrenwacht in de buurt is, dan kun je altijd nog een kleurplaat maken.

Overal op de wereld (bij mooi weer)
En als het weer nou wel mee zit? Dan bekijk je de sterren natuurlijk live. Voor kijktips kun je terecht op hemel.waarnemen.com.