Oeuvreprijs voor Ed van den Heuvel, onderzoeksgeld voor Katharine Mulrey

Sterrenkundige Ed van den Heuvel (emeritus-hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam) ontvangt de Langerhuizen Oeuvreprijs. Astrofysica Katharine Mulrey (Radboud Universiteit) krijgt de Langerhuizen Bate voor haar onderzoek naar het detecteren van kosmische straling met behulp van LOFAR. Dat heeft de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen bekendgemaakt. Van den Heuvel en Mulrey ontvangen beiden 25.000 euro.

Ed van den Heuvel (links) en Katharine Mulrey (rechts).
Ed van den Heuvel (links) en Katharine Mulrey (rechts).

Ed van den Heuvel is bekend vanwege zijn onderzoek naar de vorming en evolutie van dubbelsterren die neutronensterren en zwarte gaten bevatten, zoals röntgendubbelsterren, en dubbele neutronensterren en zwarte gaten. Ook droeg hij bij aan een beter begrip over het ontstaan van gammaflitsen.

Katharine Mulrey is universitair docent astrofysica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze onderzoekt kosmische straling en neutrino's. Ze doet dat onder andere met de radiotelescopen van LOFAR. Mulrey ontwerpt ook nieuwe instrumenten om die straling op te vangen.

Pieter Langerhuizen Lambertuszoon
De oeuvreprijs en de bate zijn vernoemd naar Pieter Langerhuizen Lambertuszoon. Hij was oud-burgemeester van Huizen en Bussum en directeur van de Hollandsche Maatschappij. Langerhuizen Lambertuszoon liet bij zijn overlijden in 1918 een legaat na aan de Hollandsche Maatschappij ter bevordering van de studie der natuurwetenschappen. De prijsuitreiking is op 6 juli 2023 in Haarlem.

Bron: Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen