NWO geeft 31 jonge onderzoekers Rubicon voor buitenlandervaring

Den Haag, 4 april 2008

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 31 jonge veelbelovende wetenschappers - onder wie de sterrenkundige dr. H. Massó González - een Rubicon toegekend. Pas gepromoveerde Nederlandse onderzoekers kunnen met de subsidie onderzoekservaring opdoen in het buitenland. En buitenlandse onderzoekers mogen onderzoek in Nederland verrichten.

Massó González komt een jaar naar Universiteit Leiden om te werken aan haar onderzoek 'Zand in de ruimte'. Siliciumoxide komt veel voor op plaatsen waar nieuwe sterren vormen. De onderzoekster gaat één van de belangrijkste processen voor de vorming van dit molecuul in detail bestuderen met behulp van computersimulaties. Betere kennis over dit proces kan leiden tot beter kennis van de omstandigheden waarin nieuwe sterren vormen.

In totaal schreven 91 onderzoekers een onderzoeksvoorstel. Van hen ontvangen 31 onderzoekers een beurs. De onderzoekers krijgen bij elkaar bijna 2 miljoen euro. De kandidaten ontvangen de beurs om meerdere redenen. Een belangrijke reden is bewezen talent voor het doen van innoverend en grensverleggend onderzoek. Daarnaast moet het instituut dat zij bezoeken excellent zijn.

Rubicon gaat vooraf aan de Veni-subsidie. De naam komt van de rivier de Rubicon. Julius Caesar stak deze rivier over voordat hij aan zijn zegereeks begon die leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'. Rubicon is bedoeld voor pasgepromoveerde onderzoekers. Deze groep mist vaak net de onderzoekservaring om een Veni te krijgen.