NWO Eurekaprijs 2008 voor Bruno Ernst

Bruno Ernst, pseudoniem van J.A.F.de Rijk (geboren 1926)
Bruno Ernst, pseudoniem van J.A.F.de Rijk (geboren 1926)
Fysicus Hans de Rijk (alias Bruno Ernst) heeft de NWO Eurekaprijs gewonnen voor het beste oeuvre op het terrein van wetenschaps- communicatie. Hans de Rijk (82) heeft zich zijn leven lang ingezet voor het populariseren van wetenschap: vooral op het gebied van wiskunde, natuurkunde en sterrenkunde.

Zo schreef hij meer dan 200 boeken, richtte hij met collega’s Pythagoras op, het wiskunde- tijdschrift voor scholieren en later het natuurkundetijdschrift Archimedes. Ook richtte hij volkssterrenwacht Simon Stevin op, de eerste volkssterrenwacht in Nederland.

De prijs van 12.500 euro is voor de zevende keer toegekend. Oeuvreprijswinnaars uit vorige jaren zijn: Hans van Maanen (2007), Jan van de Craats (2006), Dirk van Delft (2005), Maarten van Rossem (2004), Midas Dekkers (2003) en Govert Schilling (2002).

De jury van de Eurekaprijs 2008 bestaat uit juryvoorzitter dr. Alexander Rinnooy Kan (voorzitter van de Nederlandse Sociaal-Economische Raad), Henk Baard (voormalig eindredacteur Keuringsdienst van Waarden), prof. dr. Salomon Kroonenberg (hoogleraar geologie, Technische Universiteit Delft), drs. Hans van Maanen (wetenschapsjournalist) en dr. Jolande Withuis (socioloog en onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie).

De winnaar van de NWO Eurekaprijs 2008 werd bekendgemaakt op 26 mei tijdens Bessensap, het jaarlijkse evenement waar wetenschap en pers elkaar ontmoeten. Deze dag wordt georganiseerd door NWO, science center NEMO en de Vereniging Wetenschapsjournalisten Nederland.