NOVA breidt onderwijsactiviteiten uit met mobiel planetarium

NOVA breidt onderwijsactiviteiten uit met mobiel planetarium
De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie gaat dit jaar met een reizend planetarium haar activiteiten in het voortgezet onderwijs uitbreiden. Het planetarium is een onderdeel van NOVA-lab, een serie sterrenkunde-practicum-boekjes voor zowel de onder- als bovenbouw van het HAVO/VWO, die in de loop van 2010 verschijnt. Het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen heeft eenzelfde planetarium aangeschaft. De RuG gaat de drie noordelijke provincies ‘bedienen’.

Het planetarium bestaat uit een opblaasbare koepel met een hoogte van 3,5 meter en een doorsnede van 6 meter. Er wordt gebruik gemaakt van digitale planetarium-software, waarmee tijdens live-shows de sterrenhemel ‘full dome’ in hd-kwaliteit op de koepel kan worden geprojecteerd. Er kan worden ingezoomd op bijzondere objecten in het heelal, zoals planeten uit het zonnestelsel en exotische bronnen als supernova’s en zwarte gaten. Doordat de projectie over de gehele koepel plaatsvindt, krijgen de bezoekers het idee zelf door het heelal te reizen. Daarnaast worden speciale documentaires en films gedraaid. Een aantal is door NOVA aangepast voor de Nederlandse markt.


Het mobiele planetarium past niet alleen uitstekend binnen het educatiebeleid van NOVA, het is ook uitermate geschikt voor inzet op grote publieksevenementen. De doelstelling van NOVA is zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met de sterrenhemel in het algemeen en de Nederlandse toppositie binnen de internationale astronomie in het bijzonder.

NOVA is met het mobiele planetarium acceptant van de Cultuurkaart, wat betekent dat scholen dit speciale budget kunnen inzetten voor een dagje planetarium op school. In de koepel passen maximaal dertig kinderen (een hele schoolklas) tegelijk.

NOVA en de RuG gaan een aantal sterrenkundepromovendi opleiden om de lessen en shows op scholen te gaan verzorgen. Het planetarium past in een aantal koffers in een gewone personenauto en is binnen drie kwartier op- en af te bouwen. De mobiele planetaria van NOVA en RuG zijn de eerste in hun soort in Nederland.

Filmpje op Wetenschap24