Nijmegenaren winnen gouden ticket voor laatste Space Shuttle-lancering

Nijmegenaren winnen gouden ticket voor laatste Space Shuttle-lancering
Dertig jaar na de eerste lancering van een Space Shuttle zal op vrijdag 8 juli de allerlaatste shuttle opstijgen. Twee Nederlanders zijn door NASA uitgenodigd om erbij te zijn.

De lancering van ruimteveer Atlantis markeert het einde van het Space Shuttle-tijdperk in de ruimtevaart. Naar verwachting zal een miljoen Amerikanen naar het Kennedy Space Center op Cape Canaveral in Florida trekken om deze historische gebeurtenis mee te maken.

Remco Timmermans en Jaap Meijers, beiden uit Nijmegen, hebben echter de beste plaatsen. Zij horen bij een groep van 150 mensen die door NASA zijn uitgenodigd om de lancering van dichtbij mee te maken.

Ze krijgen twee dagen lang toegang tot het lanceerterrein, waar ze de gebouwen en installaties bezichtigen, technici en astronauten ontmoeten en uiteindelijk de lancering meemaken naast de countdown-klok die altijd op televisie te zien is.

NASA verdeelde de 150 beschikbare kaartjes onder haar volgers op Twitter. Ruim 5.500 geïnteresseerden gaven zich op. Onder twitteraars staat dit evenement bekend als de NASA Tweetup (#NASATweetup). De loting wordt wel vergeleken met de gouden tickets van Willy Wonka, uit de film Sjakie en de Chocoladefabriek.

Onder de winnaars van een ‘gouden ticket’ zijn slechts zes Europeanen, onder wie twee Nederlanders. Heel toevallig komen beide Nederlandse bezitters van een gouden ticket uit Nijmegen.

Dit weekeinde reizen ze af naar Florida. Daar krijgen de deelnemers aan de NASA Tweetup een uitgebreid kijkje achter de schermen op de historische plek waar sinds 1958 alle Mercury-, Gemini- en Apollo-missies werden gelanceerd, net als alle 134 voorgaande shuttle-missies.

Meer over de Space Shuttle
Meer over de NASA Tweetup