Nijmegen organiseert Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2011

Nijmegen organiseert Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2011
Dit jaar wordt voor de vijfde keer de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade gehouden, een jaarlijkse sterrenkundewedstrijd voor scholieren in het voortgezet onderwijs. De deelnemers, die via een voorronde in de finale kunnen komen, dingen mee naar een waarneemreis naar La Palma.

Dit jaar is de organisatie in handen van de Afdeling Sterrenkunde van de Radboud Universiteit Nijmegen. De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor middelbare scholieren die bestaat uit een voorronde en een finale. In de voorronde beantwoorden de deelnemers meerkeuze- en open vragen over verschillende deelgebieden van de sterrenkunde. De voorronde is laagdrempelig en vrijblijvend; geïnteresseerden kunnen de vragen downloaden en op hun gemak doorlezen voordat ze besluiten om mee te doen. De voorronde vindt online plaats, en hoeft dus niet op school te worden georganiseerd. De vragen zijn vanaf 1 maart te vinden op www.sterrenkundeolympiade.nl en de antwoorden moeten voor 1 mei ingestuurd worden. Onder de inzenders worden een iPod en vijf boekenbonnen verloot.

De beste 15 kandidaten van de voorronde worden uitgenodigd voor de finale, die van 14 t/m 16 juni plaatsvindt op de Afdeling Sterrenkunde van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij volgen de eerste twee dagen een masterclass over verschillende sterrenkundige onderwerpen, waaronder zwaartekracht, zwarte gaten, kosmologie, kosmische straling en supernova's. Na de masterclass volgt het examen met vragen over de onderwerpen die tijdens de masterclass zijn behandeld. De Olympiade wordt afgesloten met een prijsuitreiking. De hoofdprijs is een reis naar het Roque de los Muchachos Observatory op het Canarische eiland La Palma, waar de winnaar met een professionele telescoop gaat waarnemen. Daarnaast zijn er iPods en sterrenkundeboeken te winnen.

Voor meer informatie over de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2011, om de vragen te bekijken en om mee te doen, zie www.sterrenkundeolympiade.nl.