Nieuwe prijs voor sterrenkunde-onderwijs: Kees de Jagerprijs

Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Astronomenclub (KNA) heeft een nieuwe prijs ingesteld voor sterrenkunde-onderwijs, de Kees de Jagerprijs. De prijs is vernoemd naar de befaamde astronoom prof. dr. Cornelis (Kees) de Jager (1921-2021) die in uitzonderlijke mate heeft bijgedragen aan het onderwijs in de sterrenkunde, in de volle breedte.

(c) NOVA
(c) NOVA

De prijs, waaraan een bedrag is verbonden van 1500 euro, wordt vanaf dit jaar driejaarlijks toegekend aan een beroepsmatig werkzame astronoom of ruimteonderzoeker of aan een po- of vo-docent. De genomineerden moeten een uitzonderlijke, duurzame of bijzonder innovatieve bijdrage hebben geleverd aan het onderwijs in de sterrenkunde en/of het ruimteonderzoek, in Nederland of Vlaanderen.

Kees de Jager was een icoon van de Nederlandse astronomie: pionier van het ruimteonderzoek, popularisator van de sterrenkunde en bestrijder van pseudowetenschap. "Volgens zijn kinderen zou Kees het prachtig gevonden hebben gevonden dat zijn naam nu verbonden is aan deze prijs. Hij zou er trots op zijn geweest", zo licht KNA-bestuursvoorzitter Peter Barthel toe.

De uiterste nominatie-datum is 31 maart 2023. De eerste Kees de Jagerprijs zal worden uitgereikt tijdens de 79e Nederlandse Astronomen-conferentie, die op 15, 16 en 17 mei 2023 wordt gehouden in Leeuwarden.

Nominaties kunnen worden gericht aan R.F. Peletier, bestuurssecretaris KNA | p/a Kapteyn Instituut | Postbus 800 | 9700 AV Groningen. Mailen kan ook: peletier [at] astro.rug.nl

Bron: Koninklijke Nederlandse Astronomenclub