Nieuwe functie radiotelescoop Dwingeloo

Nieuwe functie radiotelescoop Dwingeloo
Sinds 50 jaar prijkt op de heide bij Dwingeloo een staaltje van Nederlands toptechniek; de radiotelescoop te Dwingeloo. Toentertijd bekostigd met 50% van het nationale wetenschapsbudget blijkt het goed besteed geld geweest te zijn. Sinds die tijd zit Nederland in de top van de internationale wereld van de radioastronomie. Na 50 jaar krijgt deze radiotelescoop een nieuwe functie met het doel de interesse voor wetenschap en techniek te stimuleren.

Op 29 januari wordt een symposium georganiseerd, getiteld ‘De Dwingeloo Radiotelescoop voor U’, waarin dieper wordt ingegaan op de toekomstige betekenis van de Dwingeloo Radiotelescoop voor de Nederlandse maatschappij. Hierbij wordt belicht hoe dit tot de verbeelding sprekend object gebruikt kan worden om de belangstelling bij jongeren voor techniek en exacte vakken te stimuleren maar ook hoe de industrie in het kader van haar eigen specifieke doelstellingen hier baat bij kan hebben.


Dat interesse voor techniek en exacte wetenschap bij leerlingen en studenten in ons onderwijs van belang is realiseren we ons dagelijks doordat het toenemend moeilijker wordt om gekwalificeerde technische medewerkers te vinden.

Meer info over het toekomstig gebruik van de radiotelescoop in Dwingeloo


Bron: Durk Gardenier

Bron: Durk Gardenier