Nederlandse kinderen in de ban van de maan

Nederlandse kinderen in de ban van de maan
Onder overweldigende belangstelling van de media is het basisschoolproject Missie Maan van start gegaan. Op 140 scholen verspreid over het hele land kijken duizenden kinderen deze week 's ochtends voor schooltijd door een echte telescoop naar de maan.

Missie Maan ging gisteren van start. Toen had het westen van het land de minste bewolking. Vanochtend was er juist in het oosten van het land af en toe een gat in de wolken, waardoor de kinderen de maan goed konden observeren.


In Wijk bij Duurstede had basisschool De Horn zijn lestijden speciaal aangepast voor het maanproject. Om 6.00 uur werden de kinderen op school verwacht, om 10.00 uur mochten ze na een ontbijtje weer naar huis. Zo'n 300 kinderen deden daar mee aan de waarneemactiviteiten.

Op basisschool Het Mozaïek in Veenendaal mocht groep vijf zelfs blijven slapen op school. De kinderen hebben twee keer naar de maan kunnen kijken: om 01.00 uur zijn ze door de juf wakkergemaakt en om 6.00 uur werden ze voor de tweede maal gewekt, toen de verslaggever van het Radio 1 Journaal kwam. Het weer zat mee, en alle kinderen hebben de bergen en kraters op de maan kunnen zien door een grote telescoop. Ook in Veenendaal werd het project afgesloten met een ontbijt.

Veel deelnemende scholen krijgen bezoek van een vrijwilliger van een sterrenwacht of een universitair sterrenkunde-instituut, die een echte telescoop meeneemt. Een aantal scholen heeft een sterrenkijker aangeschaft. Ook hebben kinderen zelf een eenvoudig telescoopje in elkaar geknutseld. Ook morgen en vrijdag wordt er op veel Nederlandse schoolpleinen naar de maan gekeken, die goed zichtbaar is aan de ochtendhemel.

Het maankijken is een onderdeel van het project Missie Maan. Op een speciale website staat voorbereidings- en lesmateriaal. Missie Maan is een initiatief van veel organisaties op het gebied van sterrenkunde- en ruimtevaarteducatie. Science center NEMO in Amsterdam heeft Missie Maan georganiseerd, samen met de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), de publiekssterrenwachten en heel veel enthousiaste sterrenkunde-amateurs.

Missie Maan is het afsluitende project in het door de Verenigde Naties uitgeroepen Internationaal Jaar van de Sterrenkunde 2009. Precies 400 jaar geleden keek de Italiaanse sterrenkundige Galileo Galilei als eerste door een telescoop naar de sterrenhemel. Wat hij toen zag, vier maantjes van Jupiter, de schijngestalten van Venus en de bergen en kraters op de maan, zien Nederlandse schoolkinderen deze week met eigen ogen. De groep 5'ers in Veenendaal hebben veel opgestoken van het maanproject. Mohammed (9) wist zelfs te vertellen dat Galilei ervoor heeft gezorgd dat wij nu zeker weten dat de aarde om de zon draait en niet andersom.