Nederland tekent contract voor METIS-instrument op reuzentelescoop E-ELT

De ondertekening van het METIS-contract op 28 september 2015 in Leiden door Willem te Beest, de vicevoorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden - namens NOVA - en ESO-DG Tim de Zeeuw.  Credit: ESO/NOVA Peter van Evert
De ondertekening van het METIS-contract op 28 september 2015 in Leiden door Willem te Beest, de vicevoorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden - namens NOVA - en ESO-DG Tim de Zeeuw. Credit: ESO/NOVA Peter van Evert

ESO heeft een overeenkomst getekend met een Europees consortium onder leiding van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) voor het ontwerp en de bouw van METIS, een camera en spectrometer voor de European Extremely Large Telescope (E-ELT). METIS wordt een van de eerste instrumenten op de nieuwe reuzentelescoop, die momenteel in aanbouw is op Cerro Armazones in de Noord-Chileense Atacama-woestijn en met zijn hoofdspiegel van 39 meter de grootste telescoop voor optisch-infrarood licht ooit wordt.

Het contract is vandaag in Leiden getekend door de directeur-generaal van ESO, Tim de Zeeuw, en – namens NOVA – Willem te Beest, de vicevoorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden. Aanwezig waren ook de Leidse astronoom Bernhard Brandl, die Principal Investigator (PI) is van METIS, en alle co-PI’s en projectmanagers van de consortium-partners.

De E-ELT, die in Noord-Chili wordt gebouwd door de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO), zal over tien jaar haarscherpe beelden (ruim tien keer zo scherp als die van de Hubble Ruimtetelescoop) opleveren van het heelal. METIS gaat waarnemen op de langere infraroodgolflengten en completeert daarmee de twee andere eerste-faseinstrumenten HARMONI en MICADO. NOVA is ook partner in het consortium dat de MICADO-camera bouwt.

Met de camera en spectrometer METIS kunnen astronomen onder andere de vroegste stadia van het ontstaan van planetenstelsels onderzoeken, water en organische moleculen vinden in de protoplanetaire schijven rond jonge sterren en de eigenschappen van exoplaneten tot in detail bestuderen. Ook de geschiedenis van ons eigen zonnestelsel en onderzoek aan de groei van superzware zwarte gaten staan op het verlanglijstje van METIS.

METIS bouwt verder op de expertise die al is opgedaan met eerdere ESO-instrumenten en kan worden gezien als de opvolger van de midinfraroodinstrumenten MATISSE, VISIR en CRIRES op ESO’s Very Large Telescope. In de Griekse mythologie is Metis de eerste vrouw van Zeus en de moeder van Athena, de godin van de wijsheid.

METIS–website Sterrewacht Leiden
METIS-webpagina van ESO