Nederland en China gaan nauwer samenwerken op het gebied van de astronomie

Nederland en China gaan nauwer samenwerken op het gebied van de astronomie
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Chinese Academy of Science (CAS) hebben op 20 januari 2010 een overeenkomst getekend om hun samenwerking op het gebied van de astronomie verder uit te breiden. Een van de grootste sterrenwachten van China, de Shanghai Observatory (ShAO), en het JIVE instituut in Dwingeloo, dat data van telescopen wereldwijd combineert tot één grote virtuele telescoop gaan hun krachten bundelen. Die samenwerking moet leiden tot betere ict-toepassingen voor de astronomie. NWO stelt een bedrag van 720 duizend euro voor dit project beschikbaar.

China wordt door de intensievere uitwisseling wetenschappelijk en beleidsmatig steviger aan JIVE (Joint Institute for Very Long Baseline Interferometry) gekoppeld. Veel stafleden van ShAO, waaronder ook de huidige directeur professor Xiaoyu Hong, volgden al eerder een training bij JIVE. Gezamenlijk gaan ze werken aan de verdere ontwikkeling van correlatoren; supercomputers die rekenkracht leveren om data van verschillende telescopen te combineren en analyseren. Deze techniek, een van de specialiteiten van de Chinese wetenschappers, levert beelden met een hoge resolutie en groter bereik, waarmee astronomen de hemel beter in kaart kunnen brengen.

Met het geld wordt meer uitwisseling van onderzoekers mogelijk en kan de Nederlandse inzet gefinancierd worden. De eerste onderzoekers gaan meteen aan de slag. De verwachte looptijd is vier jaar.

NWO
JIVE