Nauwkeurige analyse van gas rondom een zwart gat

Dit soort metingen zijn nu pas mogelijk doordat er steeds betere instrumenten worden ontwikkeld. Stichting Ruimte Onderzoek Nederland heeft zo voor Chandra een transmissie tralie ontworpen, de "Low Energy Transmission Grating" (LETG). Met behulp van deze tralie wordt het invallende röntgenlicht uitéén gerafeld in verschillende 'kleuren' net zoals een prisma dat kan met zichtbaar licht.


Deze nieuwe metingen vormen de voorbode van nog veel meer spectaculaire resultaten. De onlangs gelanceerde XMM satelliet bevat een Reflectie Tralie Spectrometer die nog gevoeliger is dan de bovengenoemde LETG op Chandra. Deze spectrometer is ook ontwikkeld en gebouwd onder verantwoordelijkheid van SRON. Hiermee zal niet alleen in NGC 5548 maar ook in andere melkwegstelsels het warme gas rondom het zwarte gat beter bestudeerd worden. Daardoor ontstaat er een beter inzicht in wat zich afspeelt in de omgeving van een zwart gat.Het artikel wat de resultaten beschrijft zal in het maart nummer van het internationale tijdschrift Astronomy and Astrophysics gepubliceerd worden.


Nadere informatie:

Specifieke informatie over dit onderzoek is te verkrijgen bij:


dr. Jelle Kaastra

tel. 030-2538570

fax. 030-2540860

J.S.Kaastra@sron.nl

dr. A.C. Brinkman
tel.: 030-2535712
A.C.Brinkman@sron.nl
Algemene informatie over Chandra en de LETG is te vinden op:
http://www.sron.nl/divisions/hea/axaf/axafhome.html


Stichting Ruimte Onderzoek Nederland (SRON) is een instituut van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en heeft vestigingen in Utrecht en Groningen.


Nadere informatie over SRON activiteiten bij:

drs. Gerard Cornet

tel. 030-2535702

G.Cornet@sron.nl

SRON internetsite: http://www.sron.nl