Nathalie Degenaar (UvA) krijgt XS-beurs van NWO

De Amsterdamse sterrenkundige Nathalie Degenaar heeft een XS-beurs van NWO gekregen voor het maximale bedrag van 50k euro. Met dit geld gaat zij kijken of jets worden afgebroken door thermonucleaire explosies op neutronensterren.


(c) ICRAR/University of Amsterdam
(c) ICRAR/University of Amsterdam

De XS-beurzen zijn bedoeld voor high risk/high gain experimenten. De beurzen zijn NWO-breed en zeer competitief: afgelopen ronde werden er ~140 aanvragen ingediend waarvan er 16 gehonoreerd zijn.

In haar onderzoek zal Degenaar samen met AIO Jakob van den Eijnden (UvA) kijken of jets worden afgebroken door thermonucleaire explosies op neutronensterren. Neutronensterren zijn kleine objecten met een diameter van slechts 20 km, die met bijna de lichtsnelheid krachtige straalstromen van gas en energie de ruimte inspuwen over biljoenen kilometers afstand, zogeheten jets. Hoe de jets worden gevormd, afgebroken en weer hersteld is nog slecht begrepen.

(c) CSIRO

Binnen het NWO-project, zullen de onderzoekers een innovatieve methode testen om dit herhaaldelijk afbreken en herstellen van de jets te bekijken. Dat moet meer inzicht opleveren in de vraag hoe jets worden gevormd.  

De 50k euro wordt gebruikt om waarneemtijd te kopen op de Australia Telescope Compact Array (ATCA) om dit experimentele onderzoek uit te voeren.

NWO