Nastasha Wijers wint finale Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2011

De drie winnaars van de Sterrenkundeolympiade 2011
De drie winnaars van de Sterrenkundeolympiade 2011
De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2011 is gewonnen door de 18-jarige Nastasha Wijers uit Heerhugowaard. Zij kreeg na een spannende finale uit handen van professor Jan Kuijpers de hoofdprijs uitgereikt: een waarneemreis naar het Roque de los Muchachos Observatory op het Canarische eiland La Palma, voor twee personen.

De eindronde van de vijfde editie van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade werd gehouden van 14 tot en met 16 juni op de Afdeling Sterrenkunde van de Radboud Universiteit Nijmegen. De finale bestond onder andere uit een masterclass, waarin de 14 finalisten colleges kregen over diverse onderwerpen in de sterrenkunde, zoals zwaartekracht, compacte dubbelsterren, supernova's, zwarte gaten, en kosmische straling.


Aan het einde van de drie dagen vond de finale plaats, een examen met opgaven over de onderwerpen die behandeld waren tijdens de masterclass. De drie finalisten met het hoogste aantal punten kregen een prijs. De tweede prijs ging naar Jeroen Winkel uit Nijmegen, Eline de Weerd uit Fochteloo werd derde. Alle finalisten gingen naar huis met een certificaat en een boek over sterrenkunde.

Naast de colleges en finale hebben de deelnemers (door de wolken heen!) onder andere de zon kunnen waarnemen met de radiotelescopen van de Afdeling Sterrenkunde. Hoewel het weer woensdagavond roet in het eten dreigde te gooien, trokken de wolken toch nog op tijd open om de verduisterde Maan en de planeet Saturnus te kunnen zien.

Meer info


De drie winnaars van de Sterrenkundeolympiade 2011

De drie winnaars van de Sterrenkundeolympiade 2011