Naar de sterren bij Holland Doc

Naar de sterren bij Holland Doc
In 1609 deed Galileo Galilei zijn eerste waarneming met een telescoop. Hij kon objecten zo’n 20 maal vergroten. Nu, 400 jaar later, gebruiken we telescopen om naar de grenzen van het heelal te kijken. In het kader van 400 jaar astronomie met telescopen is 2009 uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde. Voor het digitale kanaal Holland Doc is dit een mooie aanleiding om van 4 t/m 10 april een week ‘naar de sterren’ af te reizen.


We kunnen het ons nu niet meer voorstellen, maar tot 400 jaar geleden werd het heelal met het blote oog bestudeerd. De documentaire 400 Years of the Telescope van Kris Koenig gaat over de belangrijkste uitvinding binnen de astronomie: de telescoop.

In BLAST! volgt filmmaker Paul Devlin zijn broer Mark tijdens de lancering van een nieuw soort telescoop. Hij wordt daarbij bijgestaan door een team van wetenschappers en studenten. Al gauw blijkt dat het project heel wat minder soepel gaat verlopen dan aanvankelijk gedacht. Blast! laat vooral zien dat wetenschappers ook mensen zijn.


In Een vlekje tussen de sterren van Rob van Hattum staat een scholier centraal die ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde een wedstrijd heeft gewonnen. De prijs: kijken door één van de grootste telescopen ter wereld.

Bijna negentien jaar geleden werd de Hubble Space Telescope in een baan rond de aarde gebracht. Na wat opstartproblemen, voorziet de telescoop ons nu al bijna twee decennia van waardevolle informatie over ons heelal. Astronoom Bob Fosbury vertelt in Hubble - 15 jaar op ontdekkingstocht over de Hubble telescoop en over de belangrijke waarnemingen die het instrument heeft gedaan.

Het zonnestelsel bestaat uit negen planeten en die negende planeet is Pluto. Tot enkele jaren geleden was het merendeel van de wetenschappers het hier mee eens. Nu is Pluto gekwalificeerd als dwergplaneet. In de BBC Horizon documentaire Bye bye planet Pluto wordt uitgelegd waaraan Pluto deze degradatie te danken heeft.

De documentaire Spiral Galaxy, de Melkweg ontrafeld van Maarten Roos vertelt over de zoektocht naar onze plaats binnen het heelal. Verschillende Nederlandse wetenschappers vertellen hoe zij hebben gezorgd voor de eerste plattegrond van onze Melkweg.


Op 4 en 5 april wordt in NEMO een speciaal astronomieprogramma gepresenteerd onder de titel ‘Laat je verleiden door de sterren’. Speciaal voor de bezoekers aan NEMO worden ook daar De Melkweg ontrafeld van Maarten Roos en 400 Years of the Telescope van Kris Koenig vertoond.

Uitzending: vanaf zaterdag 4 tot en met vrijdag 10 april 2009 op het digitale kanaal Holland Doc en www.hollanddoc.nl. Livestream