Missie Maan: In de vroege ochtend op maanreis met de basisschool

Missie Maan: In de vroege ochtend op maanreis met de basisschool
Leerlingen van ruim 140 basisscholen in heel Nederland zetten in de week van 8 t/m 11 december hun wekker een paar uur vroeger. Ze willen al op school zijn als de maan nog schijnt. Samen met hun klasgenoten nemen ze in alle vroegte op het schoolplein het maanlandschap onder de loep. Niet ‘gewoon’ met het blote oog, maar met een telescoop, die wordt meegebracht door een vrijwilliger van de sterrenwacht, of een andere enthousiaste maankijker.

Kinderen hebben iets met de maan. De allerjongsten fantaseren over het mannetje op de maan. De wat oudere kinderen zijn nieuwsgierig naar de steeds veranderende vormen van de maan, en naar de invloed van dit hemellichaam op eb en vloed. Missie Maan sluit aan bij deze fascinatie en wil basisscholieren van alle leeftijden een unieke ervaring bezorgen.

Met gratis lesmateriaal hebben de leerlingen zich de afgelopen weken goed voorbereid. Op sommige scholen is er vol enthousiasme gebouwd aan eigen telescopen, die de leerlingen in de week van 8 t/m 11 december gaan vergelijken met de ‘echte’ telescoop waarmee de professionele astronoom of sterrenkunde-amateur langskomt. Ook kunnen ze een eindwerkstuk maken, waarmee ze (landelijk) meedingen naar leuke prijzen, waaronder een echte telescoop voor school, een bezoek aan Space Expo, of een lezing door wetenschapsjournalist en publicist Govert Schilling.

Missie Maan is een gezamenlijk initiatief van ESERO, Netherlands Space Office, NEMO, NOVA, Space Expo, Landelijk Samenwerkende Publiekssterrenwachten, Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart, Jongeren Werkgroep Sterrenkunde, Universe Awareness, Camras en Stichting de Koepel. Het is een project ter gelegenheid van het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde IYA2009 en wordt uitgevoerd door science center NEMO.

Missie Maan