Miljoeneninvestering in neutrinotelescoop KM3NeT

(c) Edward Berbee/Nikhef
(c) Edward Berbee/Nikhef

Nederlandse wetenschappers ontvangen bijna 13 miljoen euro om mee te bouwen aan de internationale neutrinotelescoop KM3NeT. Dat heeft het ministerie van OCW vandaag bekendgemaakt. Onderzoeksinstituut Nikhef leidt de Nederlandse deelname. NIOZ, TNO, KVI-CART, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Leiden, de Vrije Universiteit en de Radboud Universiteit zijn ook betrokken.

KM3NeT wordt gebouwd om onderzoek te doen naar de fundamentele eigenschappen van neutrino’s en naar astrofysische bronnen van kosmische neutrino’s, en faciliteert zeeonderzoek en onderzoek naar zeezoogdieren. De telescoop komt diep in de Middellandse Zee bij Toulon (Frankrijk) en Sicilië (Italië).

Nikhef-onderzoeker Aart Heijboer licht de kansen voor neutrinofysica en neutrino-astronomie toe: “Neutrino’s zijn spookachtige elementaire deeltjes die geproduceerd worden in spectaculaire astrofysische objecten, zoals de zwarte gaten die zich bevinden het centrum van sterrenstelsels. Met KM3NeT gaan we die neutrino’s detecteren en vaststellen waar ze precies vandaan komen. Daarmee creëren we een heel nieuwe manier om het heelal te bestuderen. Bovendien gaan we met KM3NeT de fundamentele eigenschappen van de neutrino’s zelf ontrafelen, wat van belang is voor zowel deeltjesfysica als kosmologie.”

KM3NeT
KM3NeT is een internationale samenwerking van 51 instituten en universiteiten uit 15 landen. De neutrinotelescoop KM3NeT is de opvolger van de kleinere ANTARES. Op dit moment wordt intensief gewerkt aan het bouwen van de detector-onderdelen. Uiteindelijk zal KM3NeT uit meer dan driehonderd lijnen bestaan, met aan elke lijn achttien lichtgevoelige detectoren. Daarnaast zal KM3NeT een groot netwerk van temperatuursensoren en hydrofoons bevatten. Het Nederlandse onderzoeksschip Pelagia wordt ingezet om de telescoop in zee te zetten. Over vijf jaar zijn naar verwachting zowel de locatie bij Toulon als bij Sicilië operationeel.

Bron: persbericht Nikhef