Michael Wise vicevoorzitter wetenschapsprogramma ESA

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft SRON-directeur Michael Wise benoemd tot vice-voorzitter van haar Science Programme Committee voor de komende twee jaar. Het wetenschapsprogramma, waar elke ESA-lidstaat aan bijdraagt, is een van de grootste ESA-programma's met een jaarlijks budget van 538 miljoen euro.

Michael Wise, directeur van SRON en vicevoorzitter wetenschapsprogramma ESA.
Michael Wise, directeur van SRON en vicevoorzitter wetenschapsprogramma ESA.

Het Science Programme Committee (SPC) houdt toezicht op het algehele ESA-wetenschapsprogramma, waaronder de selectie van wetenschapsmissies, de succesvolle uitvoering ervan en de voorbereidende studies naar toekomstige missies.

Ruimtemissies
Enkele mooie voorbeelden van eerdere succesvolle missie uit ESA's wetenschapsprogramma zijn de XMM-Newton en Herschel satellieten en het Rosetta ruimtevaartuig. Toekomstige hoogtepunten die nu nog in ontwikkeling zijn, zijn onder meer de röntgensatelliet Athena, exoplaneettelescopen PLATO en ARIEL, de donkere energiemissie Euclid en de eerste ruimtetelescoop voor zwaartekrachtgolven LISA.

Vooruitkijken
'De komende twee jaar vormen een cruciale en spannende periode voor ESA,' zegt Wise. 'Behalve het ontwikkelen van nieuwe missies zoals Athena en LISA, is de ruimtegemeenschap ook bezig met vooruitkijken naar welke missies erna komen, via het Voyage 2050 proces. Het SPC speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van dat proces en het definiëren van de volgende golf ESA-missies.'

Nederland in de ruimte
Wise: 'Onze deelname aan het ESA-wetenschapsprogramma is een van de hoekstenen van de Nederlandse wetenschap en ook van cruciaal belang voor de industrie hier in Nederland. De benoeming is voor mij persoonlijk een grote eer, maar het weerspiegelt vooral de geweldige reputatie van Nederland als sterkhouder van het ESA-programma en als betrouwbare partner in ESA-projecten. Het is een voorrecht om het SPC te dienen als vicevoorzitter en ik kijk ernaar uit om alle fantastische wetenschappelijke resultaten te realiseren waar het ESA-wetenschapsprogramma voor staat.'

Bron: SRON (Nederlands en Engels)