Mark Oosterloo wint prijs voor scriptie over aardplaten op andere planeten

Mark Oosterloo (Rijkuniversiteit Groningen) wint de De Zeeuw-Van Dishoeck Afstudeerprijs voor Sterrenkunde 2020. Dat heeft de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen op maandagmiddag bekendgemaakt. Oosterloo schreef zijn scriptie over de invloed van aardplaten van exoplaneten op hun atmosferen.

Afbeelding uit de scriptie van Mark Oosterloo (klik voor groter).
Afbeelding uit de scriptie van Mark Oosterloo (klik voor groter).

Mark Oosterloo (1996) neemt onze aarde als uitgangspunt voor een numeriek model dat voorspellingen doet over de atmosferen van aardachtige exoplaneten. Het model kan variëren met massa's, stralen, compositie en afstand tot de moederster.

De scriptie bouwt een brug tussen de sterrenkunde en de aardwetenschappen. Het deed de jury denken aan de basisvergelijkingen van de sterevolutie, waarbij astronomie, deeltjesfysica en stralingstransport expliciet en voor altijd aan elkaar gekoppeld werden.

De jury noemt de scriptie uitermate helder, didactisch doordacht opgezet en leesbaar voor astronomen én aardwetenschappers. Ze voegt toe: "En hoewel directe detecties van exoplaneetatmosferen nog grotendeels toekomstmuziek zijn en de toetsing van de gevonden resultaten nog jaren op zich moeten laten wachten, laat het werk van Mark Oosterloo zien dat er een rijk veld te ontginnen valt."

Oosterloo haalde in 2014 zijn bachelor in de theoretische natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. In de zomer van 2020 haalde hij zijn masters in de sterrenkunde aan diezelfde universiteit. Zijn begeleiders bij de scriptie waren Inga Kamp (RUG), Floris van der Tak (RUG) en Dennis Höning (VU). In september 2020 startte Oosterloo in aan zijn PhD-onderzoek in de astrofysica. Hij doet dat deels aan de RUG en deels aan de VU.

De De Zeeuw-Van Dishoeck Afstudeerprijs bestaat sinds 2014. Het doel is om jong talent in de astronomie te stimuleren. De prijs wordt jaarlijks toegekend voor de beste masterscriptie op het gebied van de sterrenkunde, geschreven aan een Nederlandse universiteit. De prijs bestaat uit een oorkonde en 3000 euro. De jurering wordt verzorgd door de KHMW, die jaarlijks tal van wetenschappelijke prijzen toekent. Onder de prijzen is ook de ET Outreach Award. Die gaat vanmiddag naar Eva Laplace (UvA) voor haar project waarmee ze op een intuïtieve manier het leven van een ster in beeld wil brengen.

Bron: KHMW