Marijke Haverkorn nieuwe topper De Jonge Akademie

Marijke Haverkorn nieuwe topper De Jonge Akademie

Sterrenkundige dr. Marijke Haverkorn (1974), verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de Sterrewacht Leiden, is gekozen tot nieuw lid van De Jonge Akademie. Zij is één van de tien nieuwe leden die jaarlijks worden geselecteerd op basis van aanbevelingen uit het wetenschappelijke veld.

Een passie voor astronomie en de drive die uit te dragen naar de samenleving is tekenend voor sterrenkundige Marijke Haverkorn. Haar doel is het volledig doorgronden van het magneetveld in de Melkweg, een speerpunt in het snelgroeiende vakgebied van Kosmisch magnetisme. Met behulp van een nieuwe generatie radiotelescopen kan op dit terrein veel vooruitgang worden geboekt. Haverkorn is dan ook actief betrokken bij de ontwikkeling van LOFAR, de grootste radiotelescoop ter wereld. Ze is redactielid van de website www.natuurkunde.nl en organiseerde zogenaamde Girlsdays om meisjes meer te betrekken bij wetenschap en techniek.

De Jonge Akademie (DJA) krijgt er in totaal tien leden bij. Het zijn onderzoekers uit een veelheid van disciplines die zich wetenschappelijk hebben bewezen en die nog geen tien jaar geleden zijn gepromoveerd. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) richtte in 2005 DJA op om jonge onderzoekers in contact te brengen met collega's uit andere vakgebieden. DJA organiseert interdisciplinaire wetenschappelijke bijeenkomsten, geeft haar mening over maatschappelijke en politieke thema's en wil het brede publiek enthousiasmeren voor de wetenschap.

Een commissie met leden van DJA en de KNAW selecteert jaarlijks tien nieuwe leden op basis van aanbevelingen uit het wetenschappelijke veld. Zij selecteert nieuwe leden op wetenschappelijke excellentie, een interdisciplinaire aanpak en een brede belangstelling voor de wetenschap. DJA-leden treden na een vijfjarig lidmaatschap af.