Mariano Méndez ontvangt Europese prijs voor sterrenkundeonderwijs in ontwikkelingslanden

De Groningse hoogleraar hoge-energie astrofysica Mariano Méndez ontvangt de 2023 Jocelyn Bell Burnell Inspiration Medal. Méndez krijgt de prijs voor zijn decennialange inspanningen voor sterrenkundeonderwijs in ontwikkelingslanden. Dat heeft de European Astronomical Society bekendgemaakt.

Mariano Méndez. (c) Tomaso M. Belloni
Mariano Méndez. (c) Tomaso M. Belloni

Mariano Méndez (1960) groeide op in Argentinië. Hij studeerde sterrenkunde aan de Universiteit van La Plata. In 1989 promoveerde hij cum laude aan die universiteit. Hij verhuisde in 1996 naar Nederland voor een postdoc aan de Universiteit van Amsterdam. In 2001 zette hij zijn onderzoek voort bij SRON. Vanaf 2007 is hij werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2016 is hij hoogleraar hoge-energie astrofysica bij het Groningse Kapteyn Instituut. In 2022 kwam hij in het nieuws met een 'hartfilmpje' van een zwart gat.

Mendéz vergat nooit zijn eigen achtergrond en bevorderde zijn hele leven de vooruitgang van de wetenschap in ontwikkelingslanden. Hij deed dat onbezoldigd naast zijn onderzoeksloopbaan. Zo zette hij onder andere een programma op dat sterrenkundigen en ruimteonderzoekers in ontwikkelingslanden toegang geeft tot wetenschappelijke gegevens.

Ook stond Méndez aan de wieg van carrièreworkshops en mentorprogramma's voor jonge astronomen in ontwikkelingslanden. Meer dan 1500 studenten namen deel aan deze workshops. Ze komen uit meer dan vijftig verschillende landen, zoals Argentinië, Brazilië, Ecuador, Egypte, India, Mexico, Nigeria, Thailand en Vietnam. Tijdens een workshop ontdekten jonge onderzoekers een zeldzame magnetar. Een aantal studenten bekleedt inmiddels invloedrijke posities in het ruimteonderzoek.

Over de medaille
De Jocelyn Bell Burnell Inspiration Medal van de European Astronomical Society is bedoeld voor astronomen wier inspanningen verder gaan dan hun wetenschappelijk onderzoek. De prijs is in 2021 voor het eerst uitgereikt. Dat was aan Mirjana Pović die deels in Ethopië en deels in Spanje werkt. Mariano Méndez is de tweede ontvanger van de prijs. Méndez ontving in 2018 internationale erkenning van het Committee on Space Research (COSPAR).

Bron: European Astronomical Society | persbericht (pdf)