Maansverduistering op zaterdag 10 december

Animatie van een totale maansverduistering. 
© hemel.waarnemen.com
Animatie van een totale maansverduistering. © hemel.waarnemen.com
Zaterdagavond 10 december a.s. komt de volle maan op tijdens een maansverduistering. Voordat de maan opkomt is de verduistering zelfs totaal, maar als bij ons de maan boven de horizon verschijnt, is hij al gedeeltelijk uit de kernschaduw van de aarde gekropen en is er al weer een flinke sikkel te zien.

Eerder dit jaar, op 15 juni, kwam de maan ook verduisterd op, maar toen zat de maan nog midden in de aardschaduw. De maan was toen zeer donker en daardoor zeer lastig te zien in de nogal nevelige lucht van die avond. Is het a.s. zaterdag een heldere winterdag, dan zal de deels verduisterde maan veel beter te zien zijn.

De maan komt zaterdag om 16.26 uur op. We hebben goed vrij zicht nodig op de noordoosterlijke horizon om dat te kunnen zien. Waar we normaal een mooie ronde volle maan zouden zien, valt nu op dat we een halve maan zien: het bovenste deel van de maanschijf zit nog in de aardschaduw en is niet of nauwelijks te zien.


Naarmate de maan verder opkomt, valt de nacht ook verder in en wordt de hemel donkerder. Daardoor zal ook het donkere deel van de maan mogelijk wat beter zichtbaar worden. Terwijl de maan verder stijgt, treedt hij ook steeds meer uit de aardschaduw. Om 17.18 uur is de maan weer helemaal vol te zien. Hij staat dan pas 5 graden boven de horizon.

Ook al is de maan weer helemaal zichtbaar, toch is de verduistering nog niet helemaal over. De aarde bevindt zich nog in de zogenaamde bijschaduw van de aarde. De aarde houdt dan nog een deel van het zonlicht tegen. Zou u op de maan staan, dan zag u dat de zon voor een deel bedekt was door de aarde. Toch is het zonlicht al zo fel dat het nauwelijks op zal vallen dat de maan nog steeds iets donkerder is dan normaal. Om 18.28 uur is de maan ook uit de bijschaduw getrokken en is de verduistering helemaal voorbij.

Meer info bij De Koepel


Animatie van een totale maansverduistering.  © hemel.waarnemen.com

Animatie van een totale maansverduistering. © hemel.waarnemen.com