Maansverduistering op 16/17 augustus 2008

Animatie van een totale maansverduistering. 
© hemel.waarnemen.com
Animatie van een totale maansverduistering. © hemel.waarnemen.com
In de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 augustus 2008 vindt een gedeeltelijke maansverduistering plaats. Bij heldere hemel is te zien hoe de maan voor een groot deel in de schaduw van de aarde verdwijnt.

De verduistering begint zaterdagavond om 21.36 uur. De aarde schuift tussen de zon en de maan en de aardschaduw neemt langzaam een steeds groter wordende hap uit de maan. Om 23.10 uur is de verduistering maximaal en bevindt zich ruim tachtig procent van de maan in de aardschaduw. De maan straalt nog slechts met een zwakke, donkerrode gloed. Om 00.44 uur staat de maan weer vol aan de hemel.


Een maansverduistering doet zich voor tijdens volle maan wanneer de aarde tussen de zon en de maan in staat. Normaal weerkaatst de maan het zonlicht, maar tijdens een maansverduistering staat de maan in de schaduw van de aarde. Er is niet tijdens elke volle maan een verduistering te zien, omdat de baan van de maan ongeveer vijf graden helt ten opzichte van de baan waarin de aarde rond de zon draait. Alleen als beide banen elkaar kruisen is er een maansverduistering.

Als wij zaterdagavond last hebben van bewolking dan is de verduistering toch te volgen via webcasts op internet.

Kennislink organiseert een fotowedstrijd rond de maansverduistering.